Zo sluit je veilig verlichting aan in huis

Zo sluit je veilig verlichting aan in huis

In veel gevallen bevinden zich binnen woningen al speciale aansluitpunten voor de verlichting. Door een hang- of wandlamp met zo’n aansluiting te verbinden, zal de verlichting in veel gevallen direct werken. Bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning zal dit niet het geval zijn en moeten de aansluitpunten nog geplaatst worden. Het plaatsen van deze aansluitpunten is niet eenvoudig. Om die reden kiezen veel woningbezitters voor de hulp van een elektricien om de elektra in huis aan te leggen. Een elektricien beschikt doorgaans over voldoende ervaring en de juiste hulpmiddelen om de verlichting aan te kunnen sluiten.

Wij spraken met een specialist op het gebied van elektra binnen woningen. Wilt u elektra laten aanleggen in Antwerpen? Dan kunt u zeker bij deze specialist terecht!

Hulp bij elektra aanleggen in huis

Elektra aanleggen in huis begint bij het leggen van de elektriciteitskabels. Dit is een nauwkeurig klusje, omdat de kabels niet te dicht tegen elkaar aan mogen worden gelegd. Zou u dit wel doen, dan zou de warmte die ontstaat niet kunnen ontsnappen. Dit heeft een versmelting van de kabels tot gevolg, waarbij in veel gevallen een kortsluiting ontstaat. Iets wat u logischerwijs wilt voorkomen! Let daarbij op beschadigingen die u aan de kabels aanricht, doordat de kabels bijvoorbeeld op een spijkertje of ander hard punt worden gelegd. Het is erg lastig om dergelijke vormen van schade op een later moment nog te herstellen.

Verlichting aansluiten met het juiste gereedschap

Wanneer de elektra eenmaal aangelegd is, kunt u de verlichting vervolgens zelf aansluiten. Zoals eerder beschreven zitten er in veel woningen al speciale aansluitpunten in het plafond of in de muur. Het is raadzaam om voorafgaand aan het aansluiten van de verlichting, een spanningszoeker te kopen. Met dit schroevendraaiertje ziet u heel snel, of er spanning op onderdelen van het lichtaansluitpunt staat. Zo weet u of u de schakelaar nog om moet zetten, voordat u de lampen aan het aansluitpunt bevestigt!

Tips om veilig te werken met elektriciteit

Het uitvoeren van elektrawerkzaamheden binnen uw woning is niet zonder risico. Tijdens het uitvoeren van deze klussen kan er veel fout gaan. Denk bijvoorbeeld aan elektrakabels die te dicht tegen elkaar worden gelegd. Als gevolg hiervan kan er een kortsluiting ontstaan, doordat de kabels met elkaar versmelten. Dit is iets wat u logischerwijs zo goed mogelijk wenst te voorkomen! Het is erg lastig om een dergelijke kortsluiting zelf te verhelpen, waardoor u alsnog de hulp van een elektricien nodig heeft. Het kan verstandig zijn om die hulp vooraf in te schakelen als u gaat werken met elektriciteit in huis.

Zorg voor het juiste gereedschap

Voordat u aan de slag gaat met elektriciteitselementen, is het raadzaam om het juiste gereedschap aan te schaffen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor, dat u een spanningszoeker in huis heeft. Dit is een klein schroevendraaiertje, waarmee u snel en eenvoudig kunt achterhalen of er stroom op bepaalde onderdelen staat. Wanneer dit het geval is, zal er een lampje in de schroevendraaier gaan branden.

Een spanningszoeker wordt veel gebruikt door mensen die zelf verlichting in huis aansluiten. Het kan immers zijn dat de schakelaar niet goed staat, waardoor u een schok krijgt tijdens het aansluiten van de lampen.

Lees u vooraf goed in

Hoewel het aansluiten van de verlichting in huis een relatief simpele klus is, doet u er verstandig aan om u vooraf voldoende in te lezen. Lees stappenplannen op kluswebsites, of bekijk handige instructievideo’s op YouTube. In deze instructievideo’s wordt stapsgewijs uitgelegd, hoe u bepaalde elektraklussen in huis zelf uit kunt voeren. Mocht u twijfelen over uw eigen vaardigheden om zo’n klus uit te kunnen voeren, dan kunt u een elektricien bij u in de buurt inschakelen voor hulp. Zo voorkomt u dat er vervelende complicaties ontstaan of ongelukken gebeuren tijdens het uitvoeren van deze klussen.

Wilt u meer weten over het uitvoeren van elektraklussen in huis? Klik hier voor meer informatie!